Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

 

 

 

Δώσε ζωή στις ιδέες σου..

Μοιραστείτε μας
Delicious
Αναζήτηση

Erasmus+ Βαρκελώνη 2016

Περατώθηκε με επιτυχία και  το τρίτο πρόγραμμα Erasmus + για το 1ο ΕΚ Βέροιας

00erasmus

 

Την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η ημερίδα διάχυσης των αποτελεσμάτων του τρίτου κατά σειρά εγκεκριμένου και υλοποιηθέντος προγράμματος Erasmus+ του  Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βέροιας με τίτλο «Ο ΒΙΟΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ως ολοκληρωμένη μέθοδος προώθησης βιολογικών προϊόντων και αγροτουριστικών υπηρεσιών» και κωδικό: 2016-1-EL01-KA102-023079.

 Στην ημερίδα παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα όπως αυτά υλοποιήθηκαν στην δύο εβδομάδων παραμονή των συμμετεχόντων στην Καταλονία της Ισπανίας. Παρουσιάστηκε επίσης και η εκπαίδευση όπως αυτή υλοποιήθηκε μετά την κινητικότητα μέσα και από την επίσκεψη της ομάδας στο Νέο και Παλαιό Ελατοχώρι Πιερίας, όπου πραγματοποιήθηκαν δράσεις εναλλακτικού τουρισμού και επίσκεψη μονάδας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία βιολογικού τσαγιού ενώ προσφέρει και διαμονή σε παραδοσιακό ξενώνα οργανώνοντας και εναλλακτικές δράσεις στην περιοχή της.

Τέλος, η ομάδα παρουσίασε με μεγάλη ιακνοποίηση την εικονική βιοαγροτουριστική επιχείρησή της «KIWI-Βιοκατάλυμα» που δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής, τυποποίησης, συσκευασίας, συντήρησης και μεταποίησης βιολογικών φρούτων, στην λειτουργία ενός αγροτουριστικού καταλύματος μέσα στο αγρόκτημα, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχει εκπαίδευση και ενημέρωση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σε θέματα που αφορούν στη λειτουργία της ίδιας της επιχείρησης, θέματα βιολογικής γεωργίας, προστασίας του περιβάλλοντος ακόμη και εναλλακτικές τουριστικές δράσεις στην περιοχή της έδρας της. Παρουσιάστηκε και μακέτα αλλά και διαφημιστικό φυλλάδιο της εν λόγω επιχείρησης, τα οποία υλοποιήθηκαν μετά από καθοδήγηση των εκπαιδευόμενων, από τον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Στο τέλος των παρουσιάσεων απονεμήθηκαν τα Ευρωδιαβατήρια στους 15 συμμετέχοντες μαθητές οι οποίοι με λίγα λόγια έκλεισαν με συγκίνηση τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Πριν το πέρας της ημερίδας, κρίθηκε αναγκαίο να απευθυνθεί ο λόγος και σε αξιόλογους παρευρισκόμενους ελεύθερους επαγγελματίες του τροφίμου και του αγροτουρισμού. Ο λόγος δόθηκε στην κα. Αναστασία Μποστανίτη-Κιοσσέ επαγγελματία που ασχολείται με τη βιολογική καλλιέργεια-τυποποίηση-πώληση τσαγιού και ταυτόχρονα τη λειτουργία αγροτουριστικού καταλύματος και διοργάνωση αγροτουριστικών δράσεων στην περιοχή του Νέου και Παλιού Ελατοχωρίου Πιερίας, στον κ. Ιωάννη Ζούρα που ασχολείται με την παραγωγή, απόσταξη, αποξήρανση τσαγιού στην περιοχή της Νάουσας Ημαθίας  και στον κ. Νικόλαο Πάζη ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου στην παραγωγή «ιδιόμορφων» προϊόντων όπως την πρωτότυπη μαρμελάδα από πιπεριά ενώ ενδιαφέρεται και για νέα μεταποιημένα προϊόντα από άλλα είδη πιπεριάς που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στην Ελλάδα (άσπρη, μαύρη πιπεριά κτλ). Ο τελευταίος ομιλητής αναφέρθηκε στην επιπρόσθετη αξία των μεταποιημένων προϊόντων για τον παραγωγό, ενώ στάθηκε και στην αξία του τουρισμού σαν μέσο ανάπτυξης μιας περιοχής λέγοντας ότι «ο τουρισμός είναι παιδεία». Η εμπειρία που κατατέθηκε από τους παραπάνω επαγγελματίες και η παρότρυνσή τους για «δουλειά» και ανάπτυξη και υλοποίηση ιδεών,  ωφέλησαν και δυνάμωσαν τους νέους μας παρευρισκόμενους, αυριανούς επαγγελματίες της περιοχής μας.

Θεωρούμε ότι  και το τρίτο πρόγραμμα του ιδρύματός μας στέφθηκε με επιτυχία.

Εμπλεκόμενοι καθηγητές στο παραπάνω εγκεκριμένο πρόγραμμα του 1ου Ε.Κ. Βέροιας είναι οι εκπαιδευτικοί Γεωπόνοι κ. Τσαχουρίδου Παναγιώτα (υπεύθυνη του προγράμματος) και η κ. Ψιψίκα Αικατερίνη (συνοδός στις δράσεις).

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus + KA1, χρηματοδοτείται εξ΄ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το  ΙΚΥ είναι ο φορέας διαχείρισης του προγράμματος στην Ελλάδα.